mandag den 30. marts 2015

Haven er healing i sig selv

Jeg er sikker på at mange havefolk er enig med mig i dette indlæg. Men jeg håber da også på at flere folk med uro i sindet vil overveje haven som en medicineringsmulighed.

I mange år har jeg, både som instruktør og som privat dyrket yoga for at holde mit fokus, afstresse og heale min krop. Men de sidste par år har mine led ikke rigtig kunne holde til det mere og jeg har skåret meget ned, underviser ikke mere og efterhånden er det faktisk ret sjældent jeg dyrker yoga hjemme.

Mine tanker har så gået lidt på, hvad skal alternativet være??

Jeg har prøvet flere ting som folk siger afstresser dem. Konditionsløb, klatring og det er super godt for kroppen, men det giver mig på ingen måde den ro og koncentration jeg har brug for.

Hvorfor min indre ro skulle findes i motion ved jeg ikke, men det var nu altså den opfattelse jeg havde. Jeg har altid følt at der var meget uro i mit hovedet og havde jeg været barn idag skulle der nok være en der stemlede mig med ADHD, ADD, OCD og hypersensitivitet, meeeen, jeg vælger bare at se sådan på det at ikke alle hjerner fungere ens og det er der efter min mening ingen grund til at medicinere imod.

Jeg har fuldt ud accepteret min måde at tænke og agere på, også selv om mange andre synes jeg gør tingene på en mærkelig og måske ikke altid letteste måde.

Nå, men i min søgen efter at genfinde min indre ro, fik jeg så have. Og den gav mig faktisk meget glæde. Motivation var lidt begrænset fordi jeg ikke følte jeg kunne gøre som jeg ville, da det var lejemål. Og der har jeg ellers altid haft Enten-Eller mentaliteten, men Køkkenhaven (som det blev til) kaldte alligevel og jeg fik samlet og planlagt og dyrket og pludselig DER VAR DEN!! Gemt et sted nede i jorden, fandt jeg et lille stykke af min indre ro.

Nu har min kæreste og jeg så købt hus med tilhørende kæmpe have. OG HER MÅ JEG GØRE SOM JEG VIL (inden for rimelighedens grænser siger min kæreste)

OG i denne fede og lækre jord fandt jeg så resten af min indre ro. Motivationen er i top, fordi det hele er vores eget og at jeg ikke skal flytte derfra igen nogensinde, efter min mening.

Gåturene i haven, lyden af fuglene og vores huskatte der leger rundt i græsset som små lam, giver en helt fantastisk lykkefølelse og motionen bliver skiftet ud med hårdt fysisk arbejde når man skal slæbe, grave, bygge og hive.

Uanset om interessen er der eller ej, er jeg overbevidst om at naturen gør ting ved vores sind som ingen kan forklare. Hormoner og endorfiner bliver stimuleret og lykken vokser i takt med tomatplanterne og i den kolde tid hvor alt virke trist og mørkt, kan man (hvis man har køkkenhave) gå ned i kælderen/viktualierummet/skuret og studere alt det man har dyrket og lagt til vinterforråd. Og så kan man jo gå med tankerne om hvad der skal ske til næste foråret.

Desuden bliver min ikke altid forudsigelse arbejdsdag, som fotograf, også meget mere håndterlig, fordi strukturen i mit liv ligger i haven.

Og når tiden kommer der til, så skal jeg også have et sted til min yoga. Et fint lille Træpodie med roser rundt om hvor jeg kan gå helt ind i mig selv og nyde naturens lyde.

Min have får mange funktioner hen ad vejen, men det er uden tvivl, meditationen i havearbejdet der vil blive misbrugt på det groveste.

Hvad bruger i jeres haver til? Ren køkkenhave, Legeplads, Pryd?? Der er rigtig mange muligheder.

søndag den 29. marts 2015

På indkøb

Har været på tur med min fantastiske mor.
Og på turen faldt vi for en masse orskellige gode tilbud. Der er købt Hortensia, Anemoner, Violer, Chili, Primula, kvæde og en masse andet spændende.
Billig Blomst i Tilst er absolut en smuttur værd.

Efter hjemkomsten fik vi rokeret lidt rundt på alle spirerierne så de fik ekstra lys og så tog vi stiklinge af Legusterhækken, så den snart kan komme op langs indkørslen :D

FANTASTISK DAG!!

tirsdag den 24. marts 2015

ELSKER DU OS RABARBER?

Rabarber er en herlig ting
Jeg er personlig helt vild med de sure stilke, både i salater, kompot og tærter.

Selv om der er mange der i forvejen kender dette lille trick, så er der sikkert også nye haveejere og køkkenhave newbies der ude der ikke kender det. Jeg vidste ikke dette her da jeg fik have, før jeg fik det at vide af en jeg ikke kan huske :D
Men mange tak alligevel :D

Elsker du Rabarber??
Det gør jeg, især i tærte, Men synes tit det er en skam at der går så meget af plantens energi til spilde på de kæmpe blade som vi alligevel ikke kan bruge til noget nyttigt. Så hvis du gerne vil have lange stilke og ikke så store blade på dine rabarber, Så gør som jeg :D

Det er nemt og simpelt.


Således så min rabarber ud da den lige kom op. Den fik så en sort murer spand på hovedet og fik lov til at hygge sig der inde i nogen uger.

Da det er solens lys der udvikler bladet og solens varme der får stilken til at vokse så giver den sorte spand (som tiltrækker varmen) lidt et kickspark til stilken, der bliver lang og lækker mens at bladet ikke for det lys den skal bruge og dermed forbliver nævneværdig lille.

Ville nu ønske jeg havde haft et eksempel uden spand også, men desværre.
Her er den selv samme plante nu uden spand så i kan se den.


Ja fin og lang er den, det kommer man ikke uden om :D Men den får nu alligevel lov at blive der inde, indtil den har vokset sig så stor at den ikke kan være der mere. Så kommer den ud i det fri igen og får lov at lyde solenlyset hele resten af sommeren.
Hvis man tager alle stilkene fra en plante tidligt på sommeren, kan man godt sætte spanden på igen og få endnu en høst ud af den samme sommer.

torsdag den 19. marts 2015

Solopgangen

Min morgens udsigt fra terrassedøren :D
Hvis så bare haven var fin og veltrimmet ville det være perfekt. Men ind til videre nøjes jeg lige med at nyde solopgangen i sig selv.


mandag den 16. marts 2015

De smukkeste svaner

Dette er ganske vist ikke min have, men smukt er det alligevel :D
En masse Sangsvaner havde fundet hvile i en lille sø nær min have.
De er så fine!!


søndag den 15. marts 2015

Frø-Organiserings-Kasse

Min søde har lavet denne frø-organiseringskasse til mig.
På næsten eget initiativ :D 
Det vil inddelt i alt der skal sås i Marts, April, Maj og så alt hvad der er sået.
Så skal der bare købe ens frøposer med øvrig såvejledning til alle de forskellige. Det er et større arbejde, men dejligt overskueligt når det er færdigt :D


Virkelig ynglingsblomst

Så er min absolutte ynglingsblomst landet i haven.
Jeg siger tusind TAK til Vibeke for alle de fine bærbuske der allerede er sat og rigtig mange tak for de fine blå Anemoner. Jeg er helt vild med dem :D
Man ser jo ikke så meget mere at folk bytter eller forære væk uden en eller anden form for betaling, men jeg er lykkelig for at denne lille amatør have branche kan vi bytte og give og hjælpe hinanden med at få de ting vi ønsker os og som gør os glade. 
DET ER HERLIGT!!


fredag den 13. marts 2015

Spørgsmål fra Marianne's Have

Ja så skal der jo bare jord i :P
De to skal sættes sammen og så skal der bygges et 'skelet' til net, som beskyttelse mod sommerfugle larver. Der skal nemlig være alle mulige forskellige slags kål. Den sidste forestiller jeg med at jordbærene skal i. Men det er ikke helt sikkert endnu :D

Hvad ville i Putte i for at give jorden mest næring???

torsdag den 12. marts 2015

Akalejer

Akalejer


Hvornår må jeg pille frøene ud ad disse smukke frøstande og kasten dem i jorden ??

Rabarber Titter Op :D

Den smukke røde farve er ikke til at stå for.


Tip:
Læg en murerspand over skuddet når den er kommet lidt mere op.
Mørket gør at planten ikke udviklet bladene så meget mens varmen den sorte spand danner, stadig lader den vokse. Så man får lange stilke og små blade.
Når stilken bliver for høj skal spanden selvfølgelig af :D


Drivhuset er placeret

Så kom drivhuset på plads, for enden af den kommende hønsegård. Det bliver så lækkert at få lagt fliser, sat ruder i og lækker ny muld jord. og det er overstået, mon ikke tiden så er kommet så langt at an kan begynde at sætte lidt der ud :D


onsdag den 11. marts 2015

Årets Første

Så kom årets første HUMLEBI!!!

En kæmpe stor en af slagsen som smæsker sig i alle de lækre små krokus :D


Der er længe til Høsten

GLÆDER
 mig så voldsomt meget det her. Høst af diverse lækre sager fra både drivhus og køkkenhave.
Følelsen af at have skabt noget nyt, der er til gavn for både dyr og mennesker. Det at have fulgt hele processen og stå med det endelige resultat er en helt fantastisk følelse.

Elsker sommer!! Og jeg venter med længsel og indtil da nyder jeg starten af livet for de første små spirer :D


Elsker Mos

Det er meget muligt at jeg er den eneste der synes det her, 
men i min verden er mos bare det dejligste. 

Jeg ville ønske jeg var lille bitte 
og så ville jeg tage mine bittesmå sko af og løbe med mine bittesmå fødder, 
frem og tilbage på dette mos
 og ville jeg ligge mig i det og rulle mig i det 
indtil jeg blev træt og faldt i søvn i det blødeste bløde mos.

JEG ELSKER MOS!!

tirsdag den 10. marts 2015

Sig det er en Succulent

Jeg har fundet denne lille fine bandit i et højt stenbed for enden af vores indkørsel. Og lur mig om jeg ikke tror det er et husløg. Fortæl mig at det er et husløg, jeg ELSKER husløg :D

Men kan det passe den sætter sådan nogen frøstande??


Grønne ting

Så kom vi et skridt længere endnu. Knopperne kommer frem på Narcisserne. Tulipanerne jeg ikke aner hvordan ser ud kommer op ad jorden og nogen jeg ikke aner hvad er kommer også op. Alt er så spændende i denne tid. Og jeg nyder i fulde drag hver enkel lille spire der titter op :D

Der er bare ikke noget bedre.
Har i noget i jeres have i ikke ved hvad er??



mandag den 9. marts 2015

Krokus

SÅ!!
Nu har jeg kastet min kærlighed på krokus :D Meget fine alm. Krokus, Botaniske Krokus og Tricolour Krokus.
De er så smukke og supplere haven, der ellers er fyldt med vintergækker, med smukke forårsagtige farver.
Amen man kan da ikke andet end at blive glad altså. 
Er der nogen der ude der har ynglingskrokus, specielle krokus eller bare helt alm. krokus der bare gør dig helt vildt glad??

HOW TO: Flytte et drivhus


Så blev Drivhuset endelig hentet fra vores gamle bopæl. 
Det gik lettere end forventet. 

1# Vi pillede glassene ud
2# Vi skruede drivhuset fra sokkelstenene
3# 4 mand, en i hvert hjørne, løftede drivhuset samlet op på traileren. 
4# Spændte drivhuset ekstra godt fast på traileren
5# Havde en bil kørende både foran og bagved bilen med drivhuset med havariblink for at signalere at her kom vi altså :D

Nemmere kunne det ikke være :D

Her under ses den tilbageværende sørgelige plet, der har rummet mange gode stunder og fyldt min hjerne og mave med små daglige glæder :D


Håber selvfølgelig kun at det nye sted vil vise sig lige så nyttigt og bringe mange flere glæder en før :D

fredag den 6. marts 2015

Så fandt vi en Vinder

Der er vist ingen tvivl om at det var den Røde Havemelde der vandt spirringsløbet. 2. pladsen gik til mine Sorte Indigo Rose Tomater og sidst men ikke mindst kommer citron Basilikum og Rød Basilikum på en sikker 3. plads :D

Rød Havesyre

Når nu man har et lille Skov Areal, kaldet Hyggeskoven, 
så skal der også være skov ting der inde.
Har har jeg sat Rød Havesyre og den kommer rigtig fint.
Andre gode forslag til hvad man kan gemme i en skov??


søndag den 1. marts 2015

Vintergækker

I mit lille Skovlignende areal i min have er der propfyldt med vintergækker. 
DE SMUKKESTE VINTERGÆKKER.
Jeg har været så heldig at få en hel del løg, af 3 forskellige slags, af en meget sød og deleglad haveinteresseret dame. De er så fine og står så flot. 
Hun fortalte mig at som huskeregel så skal man altid sætte vintergækker MINDST 3 løg sammen, så har de det bedst.